Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Brian Callison - Maltan kaappari

Brian Callison - Maltan kaappari, Tammi 1981 (Trapp's war 1974)

Tunnustan. Merisotaromaanit ovat lajityyppinä vakiolukemistani. Myrskyiset meret suuren maailmanpalon aikaan toimivat kirjoissakin luontevana näyttämönä laivaston sankareiden ja antisankareiden tarinoille.

Englannin Manchesterissa vuonna 1934 syntynyt Brian Callison tunnetaan parhaiten meriaiheisista romaaneistaan. Juuri 16 -vuotta täyttäneenä hän liittyi kauppalaivastoon ja satamakaupungit Kaukoitää myöten tulivat tutuiksi. Callisonin esikoisteos Petetty saattue (A Flock of ships, 1970) oli heti menestys ja neljä vuotta myöhemmin julkaistiin ensimmäinen Trapp -sarjan romaani Maltan kaappari; hirtehishuumorilla maustettu kuvaus kovapintaisen jermujoukon tuhoontuomitusta kaapparilaivabisneksestä.

Eletään vuotta 1942 ja maailmansodan synkintä syvännettä brittiläiselle imperiumille. Saksalaisten voittokulkua Välimerellä vastustaa vain sinnikäs Maltan saari. Akselivaltojen pommituslennot rouhivat kalliosaarta päivä toisensa perään. Saarella on pulaa kaikesta ja täydennyssaattueita odotetaan pelonsekaisen toiveikkaasti. Vihollislaivastot saartavat vesitiiviisti huoltolinjan, mutta yhden salakuljetuslaivan onnistuu jatkuvasti välttää kiinnijääminen ja rikkoa tiivis saartorengas.

Laiva on Charon; ruosteenraiskaama kahdeksansolmuinen kauppalaivan irvikuva. Liittoutuneille peräahteriaan näyttävän aluksen miehistö on, kirjaimellisesti, hullunkuriton seurakunta satamakorttelien kujilta koottuja kurmottajia. Hilseilevällä kannella töksäyttelevät toisiaan mm. skottilainen katunyrkki Gorbals Wullie, pelokas ja lapsenkasvoinen kreikkalainen perämies Babikian sekä aina tappeluun valmis pursimies Arthur Crocker.

Kapteeniluutnantti Edward Trapp, seitsemän meren kepulein kauppalaivan kapteeni, komentaa Charonin kirjavaa joukkoa. Kapteenin härskin laskelmoiva ja avoimen ahne suhtautuminen sotaan kaupallisena mahdollisuutena avaa uuden mahdollisuuden tehdä rahaa. Suunnitelma karahtaa osin karille kun liittoutuneiden amiraali pakottaa Trappin epäsovinnaiseen sopimukseen toimia laivaston lukuun kaapparina Pohjois-Afrikan rannikkovesillä. Kaikista puutteistaan huolimatta Trapp on ihmiskasvoinen käskyttäjä ja ennen kaikkea selviytyjä par excellence.

Miehistölle jokainen päivä merellä on elämän laina-ajan kuolettamista. Charonin saalistusonni on suotuisa ja tuottaa mukavasti, kunnes Trapp kohtaa kaltaisensa saksalaisupseerin. Räjähdysaltis tilanne kääntyy kaupankäynniksi ja kaapparilaivan tulevaisuudelle suunnitellaan uusi reitti.

Maltan kaapparissa maistuu meriveden karheus. Callisonin kuninkaallisen laivaston karikatyyri kapteeniluutnantti Trappin hahmossa on virnuilevan rentoa merisodan kerrontaa. Jos et ole aiemmin lähestynyt lajityypin teoksia niin tästä on hyvä aloittaa. Ehkei niin suurta taidetta mutta useammankin lukukerran kestävää viihdettä. Suosittelen.