Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Jose Luis Correa - Kuolema Las Palmasissa

Jose Luis Correa - Kuolema Las Palmasissa, Helmi Kustannus 2008 (Quince dias de noviembre 2003)

Pokkaridekkarin tapahtumat sijoittuvat Kanariansaarten Las Palmasiin. Boheeminoloinen yksityisetsivä Ricardo Blanco sotkeutuu hienostonaisen pauloihin selvitellessään tämän sulhasen kuolemaa. Paikallinen poliisi kirjaa tapauksen itsemurhaksi, mutta leskimorsian Maria Arancha Manrique ei suostu hautaamaan menetystään yhtä helposti. Tapahtuneen selvittäminen pääsee vauhtiin kun etsivä esitellään saaren seurapiireille kaunottaren Madridin vuosien vanhana ystävänä. Alkaa kissa ja hiiri -leikki, jossa Blancon oma rooli avautuu etsivälle itselleen melkeinpä liian myöhään.

Ricardo Blancoa on tituleerattu Kanariansaarten Philip Marloweksi amerikkalaiskirjailija Raymond Chandlerin luoman kulttihahmon mukaan. Samoja piirteitä Blancon habituksesta löytyykin, mutta yhtä tyylikkäästi ei espanjalainen kirjallisuuden professori Jose Luis Correa saa genrensä kerrontaa luistamaan. Jazz, femme fatale ja persoonallinen private eye toki rakentavat juonimaisemaa harkiten, mutta yllätyksettömästi. Tarina luovii puolipurjein eteenpäin vai onko tuotos sittenkin suomentajansa ns. maantaikappale...

Kuolema Las Palmasissa on semi-tyylikästä salapoliisiromaania. Pitkää muistijälkeä se ei lukijalle jätä, mutta on sopivaa täytettä Gran Canarialla lomailevien matkalaukkuun.

Kirjan alkuperäinen nimi Quince dias de Noviembre (suom. Marraskuun viisitoista päivää) olisi nyt käytettyä kuvaavampi, mutta kustantaja lienee markkinoinnillisista syistä kääntänyt Ricardo Blanco -sarjan kirjat kuolema otsikon alle. Kuolema Las Palmasissa on Correan ensimmäinen suomennettu dekkari. Myöhemmin käännetyt Kuolema huhtikuussa ja Viulistin kuolema sijoittuvat samoihin maisemiin ja päähenkilönä kaikissa on tuttu yksityisetsivä Blanco.