Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Peter Mayle - Vuosi Provencessa

Peter Mayle - Vuosi Provencessa, WSOY 1994 (A Year Provence 1990)

Vuosi Provencessa on herkullisesti pippuroitu kertomus englantilaisen pariskunnan ja heidän kahden koiransa yhdestä vuodesta Etelä-Ranskassa. Tympääntyneenä brittiläiseen talvihyhmään Mayle puolisoineen tekee päätöksen vaihtaa lyhytlomat pysyvämpään asumiseen Välimeren autereisissa maisemissa.  Uusi, tai pikemminkin ikivanha, kotipesä löytyy Menerbes'n laitamilta Provencen maaseudulta.

Kiinteistökauppojen jälkeen alkaa sopeutuminen ranskalaiseen elämänmenoon. Pitkät päivälliset, ikuiset putkiremontit, persoonalliset maalaisnaapurit löytävät kaikki paikkansa sivuilta. Kirja kertoo kalenterivuoden merkinnöistä kuukausi kerrallaan. Vuoden ensimmäisen päivän kirkkaansininen taivaankansi ja säteilevä aurinko valavat uskoa muutoksen oikeutukseen ja pian arvuutellaan jo vuoden ensimmäistä uimapäivää piha-altaassa. Sitten iskee arki, kirjaimellisesti, Mistraali-tuulen muodossa pudottaen osan kattotiilistä ja paukuttaen muinaiset vesiputket käyttökelvottomiksi. Alkaa kommellusten arki ranskalaiseen tyyliin.

Hyvä ruoka, viinit ja kylämarkkinoilla tehdyt löydöt ovat romaanin herkullisia makupaloja. Mausteisempia muistijälkiä on kirjattu rakennustyöläisten, pikkuvirkamiesten ja kummallisten, mutta vakavasti lausuttujen paikallisten uskomusten yhteensattumista.

Omaelämäkerrallisten muistiinpanojen vietäväksi on leppoisaa antautua. Tätä luontevasti rakennettua 'tosi-tv' -romaania lukisi pidempäänkin. Kirja opettaa yhden tavan tulla toimeen uudessa maassa ulkomaalaisena. Se vaatii vain tervettä talonpoikaisjärkeä, kykyä sopeutua paikallisten rytmiin ja ennen kaikkea avoimen vastaanottavaa asennetta. Aina voi hymyillä vaikkei fransmannin puheripulista puoliakaan ymmärtäisi.

Mayle osaa luoda elämänmakuista kuvaa ranskalaisista kliseineen & kommelluksineen ja hauskanpitoon on helppo heittäytyä mukaan.

Vuosi Provencessa on suositeltava kirjavalinta pysyvämpää muuttoa ulkomaille suunnitteleville.  Välimeren aurinko hehkuu lämpimänä koko kirjan ja teki Peter Maylesta maailman kuuluisimman provencelaisen. Jopa niin tunnetun, että kirjailija joutui suosioonsa väsyneenä väliin muuttamaan New Yorkiin!

Menestysteos sai kaksikin itsenäistä jatko-osaa: Provence nyt ja aina (Toujours Provence 1991) ja Takaisin Provenceen (Encore Provence 1999).