Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Antti Tuuri - Bospor Express

Antti Tuuri - Bospor Express, Otava 2013

Uudessa romaanissaan jo seitsemääkymmentä lähentelevä Tuuri kirjaa kokemaansa junamatkalta Tukholmasta läpi Saksan, Itävallan, Unkarin ja Serbian. Matka jatkuu Belgradista Bospor Expressillä Istanbulin kirjallisuusfestivaaleille. Tanpinar Literature Festival on saanut nimensä Turkin ehkä arvostetuimman kirjailijan Ahmet Hamdi Tanpinarin mukaan. Viime vuosisadan turkkilaisprosaisti on myös yksi nykyturkkilaisuuden näkyvimmän sanansaattajan Orhan Pamukin esikuvista.

Itse festivaali jää sivurooliin Tuurin havainnoidessa elämänmenoa kaupungissa, idän ja lännen rajalla. Paluumatka verkkaan kiiruhtavalla Bospor Expressillä Belgradiin ja sieltä edelleen Budapestin, Berliinin ja Rostockin kautta Suomeen onkin sitten tarinan antikliimaksi.

Kirjassa kerronnan vähäisemmän vauhdin korvaa, Tuurimaiseen tyyliin, tekstin hienovarainen vivahteikkuus. Pieniä sanoja, pieniä hetkiä ja vähän suurempaa tunnelmakipinää sytytellen kuljetaan väliin kolisevilla junaraiteilla ja väliin Istanbulin kaduilla. Miellyttävänä poikkeuksena ajan trendistä Tuuri edelleen otsikoi kirjansa luvut - ja osuvasti sen tekeekin.

Muistiinpanot ovat myös yhden ihmisen sivulauseeseen mahdutettu 'ristiretki' uskonnon elämän ja kuoleman käsityksiin. Hillitty hengen miehen fundeerattu tilitys. Yhtä aikaa syvällinen sortumatta julistuksellisuuteen ja huomioiva olematta ironinen.

Minusta monet matkojeni määränpäät tuntuvat vain välietapeilta ja itse matkaaminen tärkeämmältä. Bospor Expressiä lukiessani ajattelen kohdanneeni kanssasielun Antti Tuurin hahmossa. Mainio suomalainen matkakertomus ja suosittelen muillekin.