Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Truman Capote - Kesän taittuessa

Truman Capote - Kesän taittuessa, Tammi 2007 (Summer Crossing 2005)

Elokuun, kesäkuukausista viimeisimmän, ehtiessä eteenpäin on viikon kirjavalinta sattuvasti Kesän taittuessa.

Sodanjälkeisen New Yorkin keskikesään sijoittuva Truman Capoten postuumisti julkaistu esikoisromaani on häpeilemättömän melankolinen tuhkimotarina. Kaupungin seurapiiriperheen kuopus, Grady McNeil, jää kaupungin helteisiin kun muu perhe matkaa Eurooppaan. Syy kotiinjäämiseen on ulkopuolisilta salattu seurustelu brooklyniläiseen Clyde Manzariin. Työläistaustaisen hanttimiehen ja seurapiirien debytantin epäsäätyinen suhde on aikansa ajattelutavalla mahdoton. Nuoria tämä ei haittaa.

Capoten teksti suorastaan lentää kirjoituskoneen näppäimiltä valkoiselle paperille. Nuoren naisen itsenäistymistä ja siirtymäriittiä aikuisuuteen kuvataan runollisen raikkaalla alkuvoimalla. Lämpimänä hehkuvat tunnesävyt virittävät lukijan kirjan sanomalle rakastamisen vaikeudesta. Väliin yliampuvaksi yltyvää kerrontaa kantaa kirjailijan aito eläytyminen tekstiinsä. Liekö kaksikymppinen Capote itsekin ollut kirjoitustyönsä aikaan rakastunut - tai ainakin hullaantuneesti ihastunut?

Oma perhe, sulhasen roolit ja ulkopuolelta tulevat, vaikkakin sivuuntyönnetyt, odotukset ovat romaanin rakennuspalikoita. Sivu sivulta Grady ymmärtää paremmin omapäisen lapsen ja itsenäisen aikuisen erilaiset maailmat. Aikuisena on kohdattava vastoinkäymisiä ja tehtävä väliin vähemmän mieluisia asioita. Samalla vastuu myös muuttaa ihmisiä. Jokin on pysyvästi jätetty taakse ja jokin uusi antaa mahdollisuuden oman tien valintaan. Capoten tapaa kirjoittaa tunteilla ohjatusta toiminnasta on helppo lukea.

Kesän taittuessa on lyyrisin 'vapauden sävelin' kirjoitettua kerrontaa rakastumisen odotuksista - ja odottamattomuuksista. Capote jätti esikoisteoksensa julkaisematta ja osin se lopullista hiontaa kaipaakin. Suuren kirjailijan tunnusmerkit on jo sivuilta luettavissa ja synnyttivät halun tutustua myös Truman Capoten myöhempään tuotantoon.