Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Gabriel Garcia Marquez - Mama Granden hautajaiset

Gabriel Garcia Marquez - Mama Granden hautajaiset, WSOY 1995 (Los funerales de la Mama Grande 1962)

Kirjakesän ensimmäinen novellikokoelma on Gabriel Garcia Marquezin kahdeksan pikkutarinan Mama Granden hautajaiset.  Kirja loihtii hetkiä menneen miehisestä maailmasta kolumbialaiseen kyläpahaseen sijoitettuna. Sen sivuilta aistii kadonneen machokulttuurin arkikaikuja puolen vuosisadan takaa.

Marquezin viimeistelty kirjoitustyyli on pieniä sommitelmia ihmismielen ailahduksista, ilon ja surun väreissä. Matti Brotheruksen käännöksestä (poikkeuksena Pentti Saaritsan suomennos novellista Baltazarin merkillinen iltapäivä) välittyy luontevasti tarinoiden muhevat yksityiskohdat. Hyvät ja pahat, ahneet ja laupiaat, vähä-älyiset ja viisaat; kaikki henkilöhahmot löytyvät kirjan sivuilta.

Merkitystasojen moninaisuus ja metaforat kilpailevat lukijan huomiosta juonikäänteiden kaarteillessa. Miehisen tunnemaailman tulkkina Marquez on kirjailijana taidokkaimmillaan.

Gabriel Garcia Marquez on järjestyksessään viides Latinalaisen Amerikan kirjallisuuden nobelisti. Oma suosikkini on novellikokoelman ainokainen Pentti Saaritsan suomennos Baltazarin merkillinen iltapäivä. Siinä lintuhäkki toimii vapauden ja viekkaudenkin vertauskuvana; hienosti tasapainoilevaa proosaa elämänmakuisista kohtaamisista.

Mama Granden hautajaiset on hyvän kirjailijan hyvä novellikokoelma, kuin kenraalinäytös viisi vuotta myöhemmin ilmestyneelle Marquezin tunnetuimmalle teokselle Sadan vuoden yksinäisyys.