Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Toni Morrison - Sinisimmät silmät

Toni Morrison - Sinisimmät silmät, Tammi 1984 (The Bluest eye 1970)

Afroamerikkalaisen Toni Morrisonin esikoisromaani Sinisimmät silmät on Ohion Loraineen sijoittuva ruusuisenrosoinen kasvutarina. Eletään vuoden 1941 syksyä ja tapahtumia kuvataan nuoren tummaihoisen Pecola Breedloven silmin. Kiusatun tytön haaveena on saada itselleen lapsitähti Shirley Templen kaltaiset siniset silmät.

Aikakauden kastijako ja eri rotujen roolit ovat heijastumaa menneestä maailmasta. Konservatiivinen perusamerikkalaisuuskin on mennyt näistä ajoista eteenpäin. Onneksi.
Tummaihoisten teinityttöjen asema ei ollut viime vuosisadan alkupuoliskolla kummoinenkaan. Kiltin tytön ulkokultainen rooli kätkee sisälleen toisenlaisen haavemaailman, jonne voi paeta reaalielämän ahdistuksen hetkiä. Isänsä hyväksikäyttämä ja muiden syrjäänheittämä tyttö on, omalla tavallaan, sisäisesti vahva. Pecolalle unelma ja lapsenomainen usko mielikuvitusmaailman paremmasta mahdollisuudesta antaa voimia kestää tyttönä olemisen huonot puolet.

Sinisimmät silmät on väkevää kerrontaa valkolaisille tuntemattomasta maailmasta. Morrison antaa mahdollisuuden kurkistaa hetkiseksi kulttuurisen muurin taakse ajatuksia herättävällä tavalla. Kerronnan intensiteetti ja tarinan opetus rakentavat tarinaa, johon tutustumista suosittelen kaikille. Kirja jättää jälkensä lukijaan ja innoittaa lukemaan lisää Morrisonin tuotantoa. Omalla yöpöydälläni odottaakin jo 1977 julkaistu Solomonin laulu.

Toni Morrisonin on kirjailijana erityisesti nostanut esille rotukysymykset ja naisen näkökulmaa poiketen näin amerikkalaisesta valtavirrasta. Hänelle myönnettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto vuonna 1993.