Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        



Paulo Coelho - Accran kirjoitukset

Paulo Coelho - Accran kirjoitukset, Bazar 2013 (Manuscrito encontrado em Accra, 2012)

On keskikesä vuonna 1099 ja Jerusalemia piirittävät ristiretkeläiset. Kaupungissa taistelun alkamista odottavat ihmiset kerääntyvät kuulemaan viisaan hengenmiehen, Koptin, sanoja. Oikeaa suuntaansa etsivälle nuorukaiselle Kopti kertoo innostuksen pyhästä tulesta "...vähitellen he huomaavat, että heidän teoillaan on jokin mystinen tarkoitus jota ihmismieli ei voi käsittää. He painavat päänsä osoittaakseen kunnioitustaan mysteereille ja rukoilevat, etteivät eksyisi tieltä jota he eivät tunne, mutta jota he kulkevat eteenpäin, koska heidän sydämessään roihuaa innostuksen palo".

Brasilialaisen Paulo Coelhon viimeisin teos on ajatusten kirja. Tai pikemminkin kirja ajatuksista: universaali humanismin käsikirja. Se on tarina arvokkuudesta - ja arvottomuudesta. Ihmisyyden peilikuvan heijastus maailmasta jota ei ole tai jota me emme näe vaikka sen olevaisuuden aistimmekin.

Coelho kertoo tappiosta, yksinäisyydestä, seksuaalisuudesta, hyödyttömyyden sieluntuskasta, rohkeudesta elää eteenpäin, rakkaudesta ja rakkaudettomuudesta. Perinteisen juonikerronnan sijaan lukijaa johdatetaan eteenpäin kysymys-vastaus asetelmalla.

Kirjan teksti toimii vertauskuvana sanojen vahvoille viesteille - ja tekojen vieläkin vahvemmille merkityksille elämässä. Kuten Koptin vastaus iäkkäälle naiselle, joka ei ollut koskaan löytänyt itselleen aviomiestä: "voidaksemme kuulla mitä rakkaudella on sanottavaa meidän on päästettävä se lähemmäksi".

Accran kirjoitusten aiheet ovat iäti ajankohtaisia. Tuhannen vuoden ja satojen sukupolvien jälkeenkin kysymme samat kysymykset uudelleen syntymän sattumanvaraisuudesta, elämän tarkoituksesta ja sen poisantamisesta kuoleman kutsuessa.
Tässä on kirja johon voi aina palata. Coelho on hionut kirjoitustyylinsä helppolukuiseksi ja Sanna Pernu on onnistunut loistavasti suomennoksessaan.

Paulo Coelho on maailman luetuin portugalin kielellä teoksiaan julkaiseva kirjailija. Hänen oma menneisyytensä on vähintäänkin värikäs alkaen opinnoista jesuiittakoulussa ja vaikeista väleistä vanhempiensa kanssa, ajautuen sitten hippiliikkeen kautta rock-lyyrikoksi ja edelleen Brasilian kirjallisuusakatemian jäseneksi. Coelho on ollut viime vuodet myös yksi vakioehdokkaista Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Oma veikkaukseni on, että vielä tällä vuosikymmenellä tuo palkinto matkaa, ja oikeutetusti, Brasiliaan.