Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Hannu Salama - Juhannustanssit

Hannu Salama - Juhannustanssit, Seven 2006 (alkuperäisteos 1964, Otava)

Hannu Salaman Juhannustanssit kohahdutti suomalaista mielenmaisemaa oikein kunnolla ilmestyessään 1964. Räävitöntä, huonosti kirjoitettua proosaa ja jumalanpilkkaa kohistiin vanhoillisia vapaamielisimmissäkin piireissä. Kansakunnan sielunrauhaa oli järkytetty.

Nyt puoli vuosisataa myöhemmin asettuu Juhannustanssien koko konteksti erilaisiin raameihin. Monikerroksinen tarina nivoo yhteen maalaisyhteiskunnan murrosvaihetta ja kaupunkiin muuttoa juhannusjuhlan muodossa. Päähenkilöiden enemmän tai vähemmän irrallinen elämänote kuvataan suomalaisittain keskikesän juhlan kautta. Ronskin runsasta ja puhekielimäistä kirjoitustyyliä on väliin hankalaa lukea. Salama kuljettaa tarinan miehiä ja naisia vauhdilla eteenpäin. Kokko palaa ja väliin vähän muutakin. Samanaikaisesti sytykkeinä ihmiskohtaloissa toimivat 'kansallisromanttiseen' suomityyliin viina, laulu ja naiset. Eikä nahinoiltakaan aina vältytä. Varsinainen juoni on korvattu episodimaisella kerronnalla.

Juhannustanssit on suomalaisen kirjallisuuden 'must-klassikoita', mutta aika on kuluttanut teoksen terävimmän kärjen tylsäksi. Nykypäivänä on vaikea ymmärtää sen aiheuttanutta kohua. Myös kirjan näyttämönä toimiva tanssilava ympäristöineen alkaa olla Suomessa häviävä luonnonvara - tai ainakin meno lavoilla on siistiytynyt. Renttumiesten naimapuuhista ja viinahuuruisista mietteistä on kirjoitettu paremminkin. Esimerkiksi Charles Bukowskin ronski tyyli on kestänyt ajan hammasta Salamaa paremmin monen viskivuosikerran jälkeenkin.

Hannu Salama tuomittiin jumalanpilkasta Juhannustanssien henkilöhahmon, muurari Hiltusen, sanomisista ehdolliseen vankeuteen. Presidentti Kekkonen kuitenkin armahti hänet.

Mennyttä Suomikuvaa haikaileville Juhannustanssit on paluu menneisyyteen. Sen kirjallinen arvo on kuitenkin laskenut viidessä vuosikymmenessä eikä se enää puhuttele some-sukupolvea kuten ilmestyessään ajan radikaalipiirejä.