Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Jhumpa Lahiri - Tulvaniitty

Jhumpa Lahiri - Tulvaniitty, Tammi 2014 (The Lowland, 2013)

Palkitun intialaissyntyisen kirjailijan viime vuonna julkaistu Tulvaniitty kertoo kahden veljeksen kasvusta Kalkutan laitamilta. 1960-luvulta alkavassa Subhashin ja Udayanin tarinassa heijastuu ympäröivän maailman iso muutos. Poikavuosien leikkeihin tuo lisäjännitystä salavierailut brittiläiselle, muurien piirittämälle yksityiskerholle, Tolly Clubille. Uteliaisuus ja uuden tiedon jano kasvattaa toisesta impulsiivisesti hetkeen heittäytyvän ja toisesta harkitsevaisemman muiden mukana kulkevan.

Koulumenestys avaa molemmille ovet yliopistoihin. Ensi kertaa veljekset ovat päivisin erossa toisistaan opiskelupaikkojen sijaitessa eri puolilla kaupunkia. Ympärillä nuoren itsenäisen Intian kipuilu kumpuaa maanjaon epäoikeudenmukaisuudesta. Länsi-Bengalissa ja pian muuallakin kapinoidaan vanhaa hallintoa vastaan. Udayanille opiskelijaradikaalit ja marxilais-maolainen ajattelumaailma tulevat osaksi toimintaa muutosten aikaansaamiseksi. Subhashia politiikka ei kiinnosta. Hän keskittyy opintoihinsa ja muuttaa ulkomaille.

Subhashin muutto Rhode Islandille Yhdysvaltoihin erottaa veljekset fyysisestikin. Uusi ympäristö ja kveekari-kämppäkaveri havahduttavat huomioimaan uutta 'kotimaata': eroja löytyy enemmän kuin yhtäläisyyksiä. Yhteistä ovat kansanliikkeet oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta. Intiassa maanomistuksen ja Amerikassa rotusyrjinnän saadessa radikaaliryhmät liikkeelle. Subhash tapaa Hollyn, eronneen amerikkalaisen yksinhuoltajanaisen, jonka kanssa alkaa seurustella. Hetki seesteistä yhdessäoloa; sitten Holly palaa ex-miehensä luo ja suhde joka jo alkaessaan oli vain loppuaan odottava päättyy. Samaan aikaan nuorempi veli Udayan avioituu kotona Intiassa Gaurin kanssa.

Kirjan käännekohta on Subhashin vanhempien lyhyt viesti: "Udayan tapettu. Tule kotiin jos voit". Parin vuoden ero vanhemmista on muuttanut paljon. Paluu Kalkuttaan lapsuuden maisemiin on vaikea. Juurettomuuden tunteet ja pitkän eron palautumattomat muutokset ovat Lahirin Tulvaniityn vahvinta viestiä. Vanhemmat ovat hiljaa murtuneita, eivätkä osaa ottaa vastaan esikoistaan. Kotiinpaluu havahduttaa Subhashin; paluu perheen luo tuttuun ympäristöön on kuin tulo uuteen maailmaan.

Kuolleen veljen varjo jatkaa tarinan taustalla. Raskaana oleva Gauri synnyttää Udayanin lapsen, mutta on oman sukunsa hyljeksimä. Myös veljesten vanhemmat suhtautuvat kylmäkiskoisesti Udayanin omapäisesti kotiin tuomaan nuorikkoon. Ihmissuhteiden hiljaa rakentuva painolasti kasvaa kestämättömäksi. Subhash tekee päätöksensä - avioituu Gaurin kanssa ja palaa Yhdysvaltoihin.

Tulvaniitty on tyylikkäästi kirjoitettu kuvaus yksinäisyydestä, juurettomuuden ahdistuksesta ja kulttuurien erilaisuudesta. Se kertoo kuinka me olemme aina kotoisin jostakin, vaikka sinne paluu ei aina takaisintulijoita onnelliseksi teekään. Muistojen kultaamat varhaisvuodet pysyvät onnellisina mielissä, mutta aikuisten maailmaa ohjaavat monet vaikeat valinnat.

Jhumpa Lahiri on intialais-amerikkalainen uuden polven kirjailija, joka asuu nykyään Roomassa. Lahirin esikoisteos novellikokoelma Tämä siunattu koti (Interpreter of maladies, 1999) voitti arvostetun Pulitzer-palkinnon vuonna 2000. Tulvaniitty on kirjailijan neljäs julkaistu teos ja toinen romaani.