Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Gabriel Garcia Márquez - Oudot vaeltajat

Gabriel Garcia Márquez - Oudot vaeltajat, WSOY 1994 (Doce cuentos peregrinos, 1992)

Garcia Márquezin Oudot vaeltajat on joukko irrallisia pikkuromaaneja ja novelleja. Tarinoissa tapahtumapaikat vaihtelevat ympäri maailmaa Havannasta Barcelonaan. Henkilöt, tilanteet ja aikakaudet heijastelevat Garcia Márquezille tuttuja teemoja: luokkaerojen jähmeyttä, haavemaailmojen kaipuuta, oodeja pariskuntain ruusunrosoisesta rakkaudesta.

Tätä 12 kertomuksen kokoelmaa on kirjoitettu 18 vuoden aikana 1970-luvulta alkaen. Kirjoituksia erottaa useammat seikat kuin niitä yhdistää. Ja kuitenkin tarkkaavainen lukija tunnistaa niiden lähteneen samasta kynänpitäjästä.
Tarinoilla on aina alkunsa ja loppunsa. Garcia Márquezilla on kuitenkin poikkeuksellinen kyky loihtia hetken virikevirran värikäs runsaus kirjalliseen asuun.

Outojen vaeltajien oma suosikkini on sen ensimmäinen tarina 'Hyvää matkaa, herra presidentti'. Se kertoo vallasta syöstyn maanisän synkkyydestä, joka vaihtuu uuden vallankumouksen kipinään. Kesäkuussa 1979 kirjoitettu miniromaani on havainnoiva tarina menneestä ja tulevasta, ihmisen oman edun ensijaisuudesta ja ahneudesta löytää oman elämänsä etuajo-oikeus.

Kesäkuun 'syntyneet klassikoiksi' -teemaan olin alkujaan valinnut viidenneksi Toni Morrisonin uusimman suomennoksen Koti. Huhtikuussa Meksikosta saatu suruviesti Garcia Márquezin kuolemasta muutti kuitenkin suunnitelmiani; Morrisonin tilalle, kunnianosoituksena arvostamalleni suurelle kolumbialaiskirjailijalle, valikoitui Oudot vaeltajat. Samalla se on läpileikkaus Garcia Márquezin kirjailijaminästä hänen tunnetuimman teoksensa, Sadan vuoden yksinäisyys, jälkeisinä luomisvuosina.

Gabriel Garcia Márquez oli paitsi kirjailija myös toimittaja ja poliittinen aktivisti. Hänelle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto vuonna 1982.