Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Antoine de Saint-Exupéry - Yölento

Antoine de Saint-Exupéry - Yölento, Tammi 2009 (Vol de nuit, 1931)

Miniromaani Yölento on kuvaus Etelä-Amerikassa 1920-1930 lukujen taitteessa toimivista lentopostilinjoista. Ilmailun alkuaikojen yksinäisimpiä ammattilaisia olivat Argentiinan Buenos Airesista etelään Patagoniaan ja länteen, Andien yli, Chileen yölentoja lentäneet pilotit.

Se on lyhyt tarina miehisen maailman piilotetuista tunteista. Rosoisen kovan pinnan alla lentäjät, huoltomiehistöt ja lennonjohtajat ovat kuitenkin vain ihmisiä; puutteineen, pelkoineen ja kohtaloonsa uskoen. Elämä maan ja taivaan rajapinnalla, yölentojen mystinen atmosfääri, kotona odottavan puolison odotuksen tuska on kirjoitettu kuin vain itse ne kokenut lentäjä osaa.

Kirjan henkilöt tekevät työtään velvollisuudesta. Ei niin että joku siitä heitä kiittäisi, tai että sitä edes joku ulkopuolinen huomaisi. Se on heidän elämänsä. Ja, sitä itselleen myöntämättä, he ovat siihen tyytyväisiä.
Kovapintainen lennonjohtaja Riviere pitää karheassa otteessaan lentolinjojen ohutta elämänlankaa. Jokainen lento on riski, jokainen odotuksen tunti ilman yhteyttä repii sisintä ja jokainen onnistunut laskeutuminen on hetki historiaa. Vaaroista huolimatta postilinja ei saa pysähtyä; sen jatkuvuus on lennonjohtajan vastuulla.

Saint-Exupéryn kuvaus lentämisen pelosta ja nautinnosta on sykähdyttävää luettavaa. Samalla se kertoo uuden ajan maailman vääjäämättömästä eteenpäin menosta, jota kuoleman kosketuskaan ei onnistu pysäyttämään.

Yölento palkittiin julkaisuvuonnaan 1931 arvostetulla ranskalaisella Prix Femina -kirjallisuuspalkinnolla. Vastaavan ulkomaalaisille, siis ei-ranskalaisille, tarkoitetun Prix Femina Etrangerin voitti Sofi Oksanen vuonna 2010 romaanistaan Puhdistus.