Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Pablo Neruda - Tunnustan eläneeni

Pablo Neruda -Tunnustan eläneeni, Tammi 2000 (Confieso que he vivido. Memorias, 1974)

Chileläinen runoilija, kirjailija ja vasemmistopoliitikko Pablo Neruda toteaa menneisyydestään "minä olen nähnyt monta elämää, sillä minun elämäni on syntynyt kaikkien vaelluksesta". Tästä maallisesta vaelluksesta kertoo hänen värikylläinen omaelämäkerta Tunnustan eläneeni.

Viime vuosisadan ehkä maineikkaimman runoilijan levoton sielu oli kosmopoliittinen. Kirja on muistiinpanoja matkoista ja hetkistä ympäri maailmaa: Chilen Valparaisosta Lissaboniin, Madridiin, Pariisiin ja Marseillesta edelleen Kaukoitään. Tarina jatkuu paluulla kotimaahan ja edelleen Buenos Airesiin, jossa Neruda tutustuu Federico Garcia Lorcaan, espanjalaiseen runoilijaan ja näyttämötaiteilijaan.

Espanjan raaka sisällissota käännyttää chileläisen runoilijan kommunistiksi ja rauhanaktivistiksi: "runoilijan työ on aina rauhantyötä. Runoilija syntyy rauhasta niin kuin leipä syntyy jauhoista." Poliitikkona Neruda ehti vaikuttaa kansanedustajana, vaikka väliin maanpakoon joutuikin. Kirja päättyy Chilen sotilasvallankaappaukseen 1973.

Neruda näki maailman jota me katselemme, mutta joka on meiltä piilotettu. Runoilijaminän kiihko ei laannu eikä tuskakaan saa luomiskipinän hehkua sammumaan. Tunnevoimainen, sielukkaan sfäärinen ja runollisten adjektiivien ilotulitusta; tätä kaikkea edustaa Tunnustan eläneeni.

Omaelämäkerta ei jätä lukijaa kylmäksi. Se koskettaa ja kuljettaa meitä uuden ajan kosmopoliittisen pioneerin maailmanmatkoilla. Kirja on elämänmakuinen todiste ihmisen kyvystä vaikuttaa ja muuttaa maailmaa, jos vain tahtoa riittää. Kirjan viesti onkin muutoksen mahdollisuus.

Pablo Neruda oli ennen kaikkea runoilija - ja sellaisena haluaa itsensä muistettavankin. Hänen mukaansa "runoilijan muistelmat eivät ole muistelmakirjailijan muistelmia. Muistelmakirjailija kenties eli vähemmän mutta valokuvasi paljon enemmän ja rakentaa yksityiskohdista kauniin ja selkeän kuvan. Runoilija luo silmiemme eteen oman aikansa tulen ja varjojen ravisteleman aavegallerian".

Nerudalle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto 1971.