Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Eduardo Mendoza - Kissatappelu. Madrid 1936

Eduardo Mendoza - Kissatappelu. Madrid 1936, Tammi 2012 (Riña de gatos. Madrid 1936, 2010)

Kissatappelu. Madrid 1936 on espanjalaisen kirjailijan Eduardo Mendozan kolmas suomennettu romaani. Kirjan suomentaja Matti Brotherus sai aikaisemmasta Mendoza-suomennoksestaan Ihmeiden kaupunki (1989) valtion kirjallisuuspalkinnon.

Anthony Whitelands on englantilainen taideasiantuntija, joka puolituttunsa kautta ajautuu arvioimaan espanjalaisen Igualadan herttuan maalauksia. Samalla työ Madridissa antaa pakotien salasuhteesta Catherineen, ystävänsä kiihkeään aviopuolisoon.

Nimensä mukaisesti Kissatappelun tapahtumat sijoittuvat Madridin kevääseen 1936 - aikaan juuri ennen Espanjan sisällissotaa. Mendoza kutoo taidokkaasti yhteen maan kipeän lähihistorian tapahtumat ja kirjan yllätykselliset käänteet. Pilvet taivaan yllä tummenevat kuin alkusoittona kansakuntaa odottavalle kohtalolle. Taideaarteet, naisseikkailut, salaisen poliisin synkkäpuheiset miehet, sosialistit vastassaan falangistit ovat kaikki tiivistunnelmaisen romaanin juonenrakentajia.

Mendoza on tyylikäs tarinankertoja. Hän osaa taustat ja sopivasti realististen henkilöhahmojen rakentamisen. Politiikka ja historia, valta ja vastakkainasettelu, naiset ja turmio; näistä syntyy kukkoilijain Kissatappelu.

Kissatappelu on Kirjakesän 2014 oma suosikkini: helppolukuinen, Espanjan historiaan kiinnostavasti kurkistava, vauhdikas juoniromaani. Suosittelen lämpimästi muillekin.

Eduardo Mendoza on espanjalainen kirjailija ja lakimies. Hän on tunnettu erityisesti kotikaupunkinsa Barcelonan kuvaajana. Kissatappelu palkittiin ilmestymisvuonnaan 2010 Espanjassa Premio Planeta -kirjallisuuspalkinnolla.