Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        George Orwell - Katalonia, Katalonia!

George Orwell - Katalonia, Katalonia! WSOY 1974 (Homage to Catalonia, 1938)

"Leninin kasarmeilla Barcelonassa, päivää ennen kuin liityin miliisiin, näin erään italialaisen miliisisotilaan seisomassa upseerien pöydän edessä." Näin alkaa George Orwellin ehkä kiistanalaisin romaani.

Orwell lähti 1936 Espanjan sisällissotaan taistelemaan vapaaehtoisena tasavaltalaisten riveissä kansallismielisiä kapinallisia vastaan. "Kumarruin nopeasti. Ikävä kyllä! Koko elämäni ajan olin vannonut, etten kumartaisi kun ensimmäinen luoti lentäisi ylitseni; tuo liike näyttää kuitenkin olevan vaistomainen, ja lähes jokainen tekee sen ainakin kerran", kuvailee Orwell ensimmäistä etäistä taistelukosketustaan juuri rintamalle saavuttuaan.

Tasavallan puolustajat kutsuivat vastapuolen eri ryhmittymiä fasisteiksi. Näistä kansallismielisistä muodosti kenraali Franco omat joukkonsa, falangistit. Franco pyysi ja sai apua sotatoimiin mm. Saksalta ja onnistui näin lopulta kukistamaan tasavaltalaiset keväällä 1939. Kirja julkaistiin kuitenkin jo ennen sodan loppumista.

Katalonia, Katalonia! kertoo Orwellin tasavaltalaisten riveissä ja rintamilla viettämästä ajasta Espanjassa 1936-1937 - erityisesti Aragoniassa ja Barcelonassa. Tasavaltalaisten joukot olivat huonosti aseistettuja, miltei kouluttamattomia taisteluihin ja joille kuri oli tuntematon käsite. Kirja kuvaa niin sisällissodan tuntemuksia joukoissa kuin sen poliittisia taustojakin. Se on romaanin muotoon kirjoitettu pitkä sotareportaasi.

Kirjassa sota näyttäytyy epämääräisenä, haisevana, sekasortoisten ihmisliikkeiden taisteluna yhtä paljon vihollista kuin omien joukkojen tietämättömyyttä vastaan. Toverihenkeä ja uskoa aatteisiin kirjataan väliin lyyrisinkin sävyin. Asemasodan arkihaasteista jäytävin on polttopuiden puute. Varsinaisiin taisteluihin Orwell joutui kuitenkin vain satunnaisesti.

Orwellin tasavaltalaisten ja työväenluokan ihailusta eivät kaikki aikalaiset pitäneet. Englannissa teos oli pitkään 'disponibiliteetissa' ja Orwellin kuollessa sitä oli myyty alle tuhat kappaletta.

George Orwell oli Intiassa syntynyt englantilainen kirjailija ja lehtimies. Muita hänen tunnettuja julkaisujaan ovat Eläinten vallankumous ja Vuosi 1984.