Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Andrew Roberts - Sodan myrskyssä

Andrew Roberts - Sodan myrskyssä. Toisen maailmansodan uusi historia, Ajatus Kirjat 2010 (The Storm of War - A New History of the Second World War, 2009)

Aamuhämärissä 1. syyskuuta 1939 natsi-Saksan joukot hyökkäsivät Puolaan. Kahta päivää myöhemmin britit ja ranskalaiset julistivat sodan Saksalle - toinen maailmansota oli alkanut.

Sodan myrskyssä on Andrew Robertsin järkälemäinen (740 sivua) historiaeepos vuosien 1939-1945 maailmapalon vuosista. Se tiivistää ja taustoittaa sodan tapahtumat Dunkerquen perääntymisestä Atlannin sukellusvenesotaan, operaatio Barbarossasta El Alameinin ja Stalingradin ratkaisutaisteluihin, Japanin keisarillisen armeijan noususta ja tuhosta, liittoutuneiden matkasta Pearl Harborista Normandian maihinnousuun ja lopulliseen voittoon.
Roberts kirjoittaa Sodan myrskyn loppuluvussa: "Toinen maailmansota kesti 2 174 päivää, maksoi 1,5 triljoonaa dollaria ja vaati 50 miljoonan ihmisen hengen" ja toteaa että "syy siihen, miksi Hitler hävisi toisen maailmansodan, on sama, kuin miksi hän sodan ylipäätään aloitti: Hitler oli natsi".

Andrew Roberts on lontoolaissyntyinen historioitsija ja journalisti. Hänen tuotantonsa on keskittynyt erityisesti 1900-luvun alkupuoliskon tapahtumiin brittiläisessä imperiumissa. Roberts on toista suosittua sotahistorioitsijaa Antony Beevoria (Taistelu Kreetasta, Normandia 1944, Berliini 1945, Toinen maailmansota ym.) kirjoitustyyliltään helppolukuisempaa; siinä missä Beevor kertoo yksittäisen sotatoimen lähes täydellisellä yksityiskohtien vyörytyksellä, niin Roberts tiivistää ja tuo nostoina pieniä, sodan kannalta miltei merkityksettömiä pikkutarinoita, mutta lukijalle odottamattomia ja kiinnostavia 'makupaloja' historiankirjoituksen sivulauseissaan.

Sodan myrskyssä on Robertsin tunnetuin teos ja sille on myönnetty British Army Military Book of the Year -palkinto.

Kirjoitan tätä toisen maailmansodan syttymisen 75-vuotispäivän aattona; päivä itsessään ei anna aihetta juhlaan, mutta toimii muistutuksena ettei ihmiskunta koskaan enää joutuisi uuden maailmantuhon kauhujen keskelle.

Näin on saatu Kirjakesä 2014 päätökseen. Elokuun kirjavalintojen tummanpuhuvien eurooppalaiskohtaloiden vastapainoksi taidanpa seuraavaksi lukea suomalaisen 'road trip' kirjallisuuden klassikon, Arto Paasilinnan hauskanhaikean ikisuosikkini Jäniksen vuoden. Se luo uutta uskoa huomispäivään. Kaikki mikä alkaa loppuu myös aikanaan - ja on vain meistä kiinni millainen tuo uusi alku on.

Kiitos kaikille kirjallista kesämatkaani seuranneille! Uusi Kirjakesä alkaa 31. toukokuuta 2015.