Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Orhan Pamuk - Istanbul. Muistot ja kaupunki

Orhan Pamuk - Istanbul. Muistot ja kaupunki, Tammi 2004 (Istanbul. Hatiralar ve Sehir, 2003)

Orhan Pamukin varhaisvuodet olivat onnellisia. Omaelämäkerrallisessa kaupunkikuvauksessaan hän kertoo nuoren miehen kasvutarinan kotikulmillaan. Samalla se on rakkaudentunnustus harmaiden korttelien kätkemään arkeen ja Istanbulin melankolian kuvaelma (kirjassa on toistasataa kuvaa!).

Tuhansien tunnelmien Istanbul avautuu Pamukin muistelmissa kertoen yhden tarinan miljoonien joukosta. Se on kiehtova kurkistus kahden maailman rajalle - idän ja lännen. Bosporin hämyiseen vaippaan verhoutuva kaupunki antautuu hetken paljaana lukijan eteen piiloutuakseen taas vuosisataisten muuriensa turvaan. Kirja jättää mieleen kysymysmerkkejä, salaperäisyyttä ja ihmetystä. Ehkä se onkin Istanbulin syvä ydin; kaupunki joka kysyy enemmän kuin antaa vastauksia.

Kaupungin surumielistä sykettä luodataan klassisen islamilaisen ajatusmaailman teesein. Siinä logiikka haastaa filosofian kun suruttomuus luo surua ja vain vähäiset murheet herättävät lisää murheen alakuloa. Toisaalta juuri kaksijakoisuus kuvaa Istanbulia; kaupunkia voi yrittää selittää mutta sitä ymmärtääkseen on elettävä sen katujen sydämenlyönnit.

Pamukin kirjailijaminään ovat vahvasti vaikuttaneet neljä turkkilaista kirjoittajaa: runoilija Yahya Kemal, romaanikirjailija Ahmed Hamdi Tanpinar, muistelmakirjailija Abdulhak Sinasi Hisar ja populaarihistorioitsija Resat Ekrem Kocu. Kirjailija toteaa että 'kaikkien näiden paikkojen ruoantuoksu, lukemisesta rispaantuneiden sanomalehtien virkkeet kahviloissa, seinäjulisteet jotka mielestäni tekevät kaupungista kaupungin, katukauppiaat, mainokset bussien kyljessä ja monet muut vastaavat seikat, kuten esimerkiksi juoksevilla valokirjaimilla kirjoitetut uutiset suuren (nyt jo puretun) kerrostalon katolla Taksimin aukion laidalla, muodostaisivat leikkauspisteitä, jossa näiden neljän surullisen sankarini kiinnostus tiettyihin asioihin kohtaisi'.

Oikeat kaupungit, siis ne joista ja joille historiaa kirjoitetaan, eivät ole niinkään lukemattomien eri värien kuin värisävyjen sielunpeilejä. Ne luovat uutta, hienovaraista sisältöä tulkitessaan kaupungin kulkijoiden mielialoja. Vain kaupunki jossa on syvyyttä voi pysyä pinnalla vuosisataisissa vuorovesissä ja vain kaupunki joka on hävinnyt taisteluja voi nousta voittajana uuteen kukoistukseen.

Istanbul on kosmopoliittien kohtauspaikka; sen syli ei aina helli heikoimpia ja vahvojakin se koettelee. Orhan Pamuk on omaa luokkaa kotikaupunkinsa tulkkina. Istanbulin maamerkkien ympärillä pysähtymätön hyörinä ikuistetaan elämänmakuisena kirjan kansien väliin.