Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Ann Cleeves - Sininen sarastus

Ann Cleeves - Sininen sarastus, Karisto 2010 (Blue lightning 2010)

Kirjakesän dekkarivalinnoista ensimmäinen sijoittuu Ison-Britannian pohjoisimmille saarille. Vera Stanhope kirjoistaan parhaiten tunnettu britti-trilleristi Ann Cleeves on saanut mainetta myös komisario Jimmy Perez romaaneistaan, jonka Shetlannin saarille sijoittuvan kvartetin päätösosa on Sininen sarastus.

Kirjassa nyt jo eronsa taakseen jättäneenä Perez palaa kotisaarelleen, eristäytyneelle Fair Islelle, yhdessä nuorikkonsa Franin kanssa ja tutustuttaa tämän lapsuusmaisemiinsa vanhempiensa vieraana. Syysmyrskyjen riekkuessa kalliosaarella tapahtuu lintubongareiden joukossa surmatyö. Ornitologisen aseman habitukseltaan verevä ja mediamainettakin saanut johtajar tapetaan. Pääsaaren poliisit eivät pääse myrskyjen myllertäessä paikalle, vaan Perezin on keskeytettävä lomansa ja otettava haluttomasti vastuu rikoksen selvittämisestä. Arvoitukselliset linnunhöyhenet surmatun hiuksissa jäävät kysymyksinä ilmaan. Pilvet meren yllä tummenevat kun ensimmäistä murhaa seuraa toinen.

Lintusaaren värikkään omintakeisen joukon ja eristäytyneen shetlantilaisen saarimiljöön kuvaamisessa kirjailija on omimmillaan. Harvinaisen trumpettijoutsenen bongaaminen kuvaa intohimoisten harrastajien omistautuneisuutta; sen rinnalla ihmiselon kärsimyksille annetaan vain sivuosarooli. Cleeves on itsekin työskennellyt, ennen kirjailijauraansa, Fair Islen lintuasemalla kokkina.

Harmaasävyisten tunnelmatuokioiden vastapainona on elämänuskoinen ote ja saariyhteisön virittynyttä uskoa huomiseen.
Vanhempien sanotut ja sanomattomat toiveet, eronneen miehen epävarmuus päätöksistään, työn rooli ja vaatimukset arjessa ovat kaikki aiheita joita kirjassa kannatellaan pääjuonen rinnalla.

Sininen sarastus on sekoitus perinteistä mysteeriromaania ja psykologista trilleriä, joka onnistuu yllättämään vielä lopussakin. Se on kuin varhaisempien aikojen dekkaristien luoman lukitun huoneen arvoituksen siirtäminen syrjäiselle saarelle. Kaksipolkuinen juonirakennelma, Perezin työelämän nivoutuminen yksityiselämään, on taiten kirjoitettu ja sopii mainiosti kesäillan viihteeksi.

Ann Cleevesin Shetlanti-sarjassa aiemmin ovat ilmestyneet Musta kuin yö (palkittu Britannian rikoskirjailijain vuoden dekkarina 2006), Punaista tomua ja Valoisat illat.