Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Lainvastaista

Torstai 10.1.2013 - Janne Tienpää


Minua on jymäytetty. Ennen uskoin normikäyttäytymiseni olevan sallittujen normien mukaista. Olen katsonut satoja lottoarvontoja televisiosta. Kaupasta kannan kassikaupalla maitoa lapsilleni. Tv-luvan ja markettien ostokset olen aina maksanut kuuliaisesti. Itsenäisyyspäivänä viritän näköradioni Edwin Laineen Tuntemattoman taajuudelle. Onko minua kuitenkin harhautettu? Olenko ymmärtänyt kansalaisvelvoitteeni oikein?

Onneksi Suomi on lainkuuliaisten virkamiesten maa. Nämä 'uskonpuhdistuksen' ristiretkeläiset valistavat kansalaisiaan puutteista. Mekun (mediakasvatus-ja kuvaohjelmakeskus) mukaan on kuvaohjelmalain hengen vastaista esittää Tuntematonta sotilasta ennen kello viittä. Kilpailuviraston mukaan on epäreilua myydä suomalaista maitoa halvalla. Ja rahoittamaani YLEäkin epäillään; onko lottoarvonnan esittäminen julkisella kanavalla sittenkään sallittua.

Pajatson tyhjensi kuitenkin lainkuuliainen hallitus kertomalla, että STX Finlandille rahan lainaaminen on lainvastaista. Miksi? Valtio ei voi tukea tappiollista yritystoimintaa, nyökyteltiin yksimielisessä hallitusrintamassa. Samalla tuli välillisesti oikaistua julkisuuteen päässeitä vääriä väittämiä: Finavian kaikki lentokentät ovatkin kannattavia, Kemijärven liimapuutehtaalle annetut miljoonat menivät taatulle tuloksentekijälle, Talvivaaran tuki oli riskitön sijoitus tulevaisuuteen...


Keskustelu STX:n telakoista on ollut kaksijakoista. Ne, jotka tietävät eivät puhu ja päinvastoin. Lainkuuliainen valtakoneisto ei saa perustella miksi iso risteilijätilaus hävittiin Ranskaan. Merkillistä vai esimerkillistä?

Tietäjän roolin kupletissa on ominut stadilainen tabloidi-aviisi, johon tämän kokoluokan asioita on väliin ollut vaikea mahduttaa. Harmi vain, että isot otsikot ovat vieneet tilan 'pieniltä' totuuksilta. Telakkateollisuus ei ole paperiteollisuuden tapaan saattohoidon tarpeessa. Toisin kuin selluloosatuotteilla niin risteilyalusten tilaukset kasvavat maailmalla. Nyt vain Varsinaisessa-Suomessa tämän tärkeys ymmärretään. Ja Ranskassa.

Osaamme siis yhteiskuntana toimia lainmukaisesti. Mutta onko meillä varaa siihen? Menetämme työpaikkoja ja maksamme samoista tuotteista enemmän. Lakeja on noudatettava. Huonot lait pitää kuitenkin muuttaa. Se on meidän oikeutemme ja valittujen edustajiemme velvollisuus. Nyt näitä muutoksia tarvitaan. Vai joudummeko toimimaan lainvastaisesti?

Avainsanat: STX, talouspolitiikka, meriteollisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini