Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Vain elämää

Sunnuntai 24.2.2013 - Janne Tienpää


Kämppäkaverini kahden vuosikymmenen takaa matkaopasajoilta päivitti naamakirjasivuaan. Fredrik kertoi, että tapasi tasan kymmen vuotta sitten legendaarisessa Papas -ravintolassa Hurghadassa  tulevan vaimonsa Emmin. Nyt neljän maan, yksien häiden, kahden lapsen ja kahden ravintolan (Fredrik on ravintoloitsija) jälkeen he juhlivat vuosipäivää proosallisesti uuteen kotiin muuton merkeissä Espanjassa.

Väliin tekee hyvää muistella vanhoja. Olin terrierimme Vilin kanssa talvisella happihölkällä ja suuntasin sen jälkeen löylyille läheiseen uimahalliin. 'Äijät' saunassakin muistelivat. Jo tovin eläkkeellä viihtynyt merimies tarinoi maukkaasta hiiligrillatusta pihvihärästä Buenos Airesin katuravintolassa. Kuulemma parasta pihviä ikinä. Ja toinen, rakennusmies, nauratti jutuillaan työkomennuksilta 70-luvun itänaapurista. Hyviä muistoja on vähintään yhtä hauskaa kuulla kuin kertoakin.

Ihmisen erottaa muista eläimistä abstrakti-asioiden käsittelykyky ja ajan taju. Ajan kulkuun liittyy lukuisia sanontoja. Se kertoo kuinka tärkeitä muistot ovat meille - ja miksi yksi eniten pelkäämistämme asioista on muistin menettäminen. Nykyään Suomessa todetaan 13.000 uutta muistisairaustapausta joka vuosi. Varhaisella puuttumisella näistä osa on parannettavissa, mutta osa taudeista on eteneviä. Kaikkiaan keskuudessamme elää 120.000 etenevästä muistisairaudesta kärsivää. Säännöllinen liikunta, sosiaalinen aktiivisuus ja oikea ruokavalio alentavat riskiä sairastua. Muistisairaus koskettaa koko lähipiiriä. On tärkeää pitää huolta myös omaishoitajista. Valtiovalta onkin lisännyt 10 miljoonaa omaishoidon tukirahoja. Tämä suunta on oikea kun muistetaan jatkossakin pitää huolta tärkeiden tukipalvelujen riittävyydestä.

Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse muistaa. Päivän vähiten-muistamisen-arvoinen uutinen oli, tänään Italian parlamentin vaalipäivänä, Berlusconin joutuminen saapasmaan feministien hyökkäyksen kohteeksi äänestysuurnalla. Tätä muistelee takuusti Silviokin pitkään; ennen ex-pääministeri oli naisten kimpussa ja nyt se menee päinvastoin. Sekin on vain elämää.

Mutta melkein unohdin lähettää terveiset mainiolle ex-kämppikselleni Mallorcan aurinkoon. Eli onnea vaan Fredrik & koko perhe uuteen kotiin Palmassa! Vanhaa sanontaa lainaten jokainen auringonnousu on mahdollisuus tavoitella unelmia ja jokainen auringonlasku on mahdollisuus huomata elävänsä niitä.

Avainsanat: Hyvinvointi, muistisairaus, omaishoito


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini