Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Wanted: johtajuutta pelikentälle!

Maanantai 6.5.2013 - Janne Tienpää


Nyt, jääkiekon MM-kisojen aikaan, puhutaan paljon yhteispelistä ja johtajuudesta. Voittava joukkue tarvitsee aitoa liideriä; heroismiä ja sisukkuutta pursuavaa persoonaa. Samaa lavasäteilyä peräänkuulutetaan politiikan pelikentilläkin.

Kokoomuksen gallupeissa (Taloustutkimuksen YLE Uutisille tekemä gallup, huhtikuu 2013) saama kannatus on jättänyt puolueen kakkossijalle Keskustan perään. Kannatuksen laskua suurempi merkitys on kuitenkin psykologinen eli piikkipaikalta putoaminen. Irtopisteitä saalistavat haukat huutavat jo valtiohoitajapuolueen mandaatin murenneen ja toimintakyvyn olevan koetuksella. Itse en usko tähän.

Keskustan tuore nousu gallupeissa johtuu enemmän hallituskoalition heikkoudesta kuin keskustalaisten paremmuudesta. Tämän myöntää puheenjohtaja Sipiläkin. Tosiasia on, että menestys joka rakentuu muiden heikkouksista, omien vahvuuksien sijaan, ei ole kestävää.

Opposition kuuluvin ääni on edelleen perussuomalaisilla. Haastattelututkimuksessa mielenkiintoinen yksityiskohta on, että jos vain miehet saisivat äänestää olisivat Soinilaiset maan suurin puolue. Onneksi isovanhempiemme vanhemmat ajassaan edistyksellisinä antoivat naisille äänioikeuden!

Yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden saaminen osoitti oman aikansa päättäjiltä johtajuutta. Mitä on tämän päivän johtajuus? Se on uskoa itseensä; se on halua inspiroida kuulijat välittämään; se on kykyä nähdä sama kuin muut, mutta nähdä samalla enemmän. Poliittisen johtajuuden ykkösketjuun on pyrkyä. Monet janoavat paikkaa historiassa ja ikuista glooriaa. Näkyvyys, kuuluvuus ja tunnettuus ovat 'kaikki-mulle-heti-nyt' -maailman suosiorankingin ainesosat. Jos et näy tai kuulu niin sinua ei tunneta - ja jos sinua ei tunneta niin et saa näkyvyyttä etkä kuuluvuutta. Siksi julkisuutta saalistetaan, koska viestiminen ilman kuulijoita on turhaa.

Nyt haemme suunnannäyttäjiä viitoittamaan tietä vuosikymmeniksi eteenpäin. Ajankohtaisesta kunta- ja sote-uudistuksen kiistelystä kirjoitetaan neljännesvuosisadan kuluttua historiaa vain yhden kappaleen verran. Isot haasteet ovat vasta edessämme: yhteiskunnan kahtiajaon ja syrjäytymisen estäminen (sosiaalinen hyvinvointi, arkiturvallisuus), eliniän nousun ja suurten ikäluokkien väestörakenteen vaikutukset (hoivapalveluiden tarve, nuorten vaikuttamiskanavat), eläkejärjestelmän toimivuus tulevaisuudessa (Pohjoismaisen mallin päivitys), kansainvälisessä koulutuskilpailussa menestyminen (innovaatiokulttuurin luominen), ilmastomuutoksen mahdollisuudet ja uhat pohjoisella kulkukäytävällä (Suomessa rikas etelä - köyhä pohjoinen asetelman muutos, talouskasvu vs. vastuullinen liiketoiminta).


Muutoksen tiekartan työstämisellä on kiire. Tarvitsemme uudenlaista johtajuutta: visionääristä esikuvaa rakentamaan väylämerkit Suomi-laivan reitille. Suurmiesten (ja –naisten) ansiona on kyky tehdä päätöksiä, joskus epämieluisiakin. Harva jää historiaan vain puheidensa perusteella, mutta elämää suuremmat teot muistetaan. Se vaatii vastuunkantoa, rohkeutta tekoihin ja onnistumisia.

Samoja onnistumisia suon mielelläni kiekkoleijonillemmekin MM-kaukaloissa!

Avainsanat: johtajuus, kokoomus gallup, Suomen tiekartta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini