Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Matka Pohjois-Irakiin

Perjantai 12.4.2013 - Janne Tienpää

Viikon tutustumismatka kokoomusdelegaation mukana Pohjois-Irakiin Kurdistanin itsehallintoalueelle on nyt takana. Tapasimme laajalti alueen poliittisia vaikuttajia ministereistä maakuntajohtajiin ja parlamentaarikoista opposition edustajiin. Alueen tilanteesta saimme kattavan selvityksen viralliselta aluehallinnolta ja väliin ryhmämme onnistui kurkistamaan vieraanvaraisuuden verhon toisellekin puolelle. Kurdien lähihistorian julmat tapahtumat olivat aina vahvasti läsnä sekä virallisissa että epävirallisissa kohtaamisissa. Keskustelut muun paikallisväestön kanssa jäivät kyllä harmittavan vähäisiksi.

Irakilaisesta näkökulmasta Kurdistanin itsehallintoalue on maan rauhallisinta seutua, mutta turvallisuustilanne ei täälläkään ole vielä vakiintunut: sotilaiden sekä poliisin läsnäolo on näkyvää ja autolla kulkevan tulee varautua lukuisiin tarkastuspisteisiin. Turvamiehet seuraavat useimpia poliitikkoja ja aluehallinnon johtajia.

Vierailualueemme vauraus perustuu öljykauppaan. Hyvä talous rakentaa pohjaa rauhanomaiselle kehitykselle myös jatkossa. Kokonaistilanne on kuitenkin edelleen epävakaa. Useimmissa Irakin maakunnissa pidetään huhtikuun lopussa ensimmäiset vaalit amerikkalaisjoukkojen jälkeen - Kurdistanissa kuitenkin vasta myöhemmin tänä vuonna.

Meidän tehtävämme on, kansainvälisen yhteisön mukana, auttaa ja vahvistaa demokratiaprosessia niin Irakissa kuin sen lähialueilla. Ensimmäiset askeleet rauhan tiellä on jo otettu, mutta vakiintumisprosessi vaatii vielä paljon aikaa. Kaikkien irakilaisten kansanryhmien (kurdien, sunnien, shiiojen ym.) puolesta toivokaamme tuon ajan olevan mahdollisimman lyhyt.

 pohjois-irak_iranin_rajalla.jpg

Kuva on Pohjois-Irakista läheltä Iranin rajaa. Taustalla Irakin korkein vuori (Haji Ibrahim, 3587 m); oikealla olevat vuoret ovat jo Iranin puolella. Kuvauspaikasta 200 metriä etuoikealle alkaa miinakenttä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Irak, Pohjois-Irak, Kurdistan