Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Myydäänkö klikkiotsikoilla maamme turvallisuus?

Sunnuntai 17.12.2017 - Janne Tienpää

Avoin kirje Helsingin Sanomien vastaavalle päätoimittajalle Kaius Niemelle

MYYDÄÄNKÖ KLIKKIOTSIKOILLA MAAMME TURVALLISUUS?

Arvoisa päätoimittaja Kaius Niemi,

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina 16.12.2017, vain kymmenen päivää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan jälkeen, näyttävästi artikkelin maamme sotilastiedustelusta. Julkaistusta aineistosta osa oli luokiteltu salaiseksi ja osa erittäin salaiseksi.

Artikkeli koski Tikkakoskella toimivaa Puolustusvoimien Viestikoekeskusta, jonka ensisijaisena tehtävänä on tuottaa tiedustelutietoa Suomen ylimmälle johdolle. Tätä tietoa hankitaan Suomen turvallisuuden vuoksi.

Miksi artikkeli sotilassalaisuuksista julkaistiin? Entä miksi se julkaistiin juuri nyt?

Perustelunne kansalaisten tiedon tarpeesta ja median oikeudesta valvoa viranomaisia eivät tässä ole vakuuttavia. "Viestikoekeskuksen toiminta vaikuttaa järkevältä eikä näytä sisältävän epäkohtia", kommentoi Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen.

Päätoimittaja Niemi, toteatte vastineessanne vastaavanne lukijoillenne. Näin ollen vastaatte siis myös minulle.

Kysynkin teiltä, päätoimittaja Niemi, seuraavaa:

  • artikkelissa todetaan, että "Helsingin Sanomat kertoo nyt ja lähipäivinä, mitä sotilastiedustelu tekee - ja on tehnyt" eli aiotteko edelleen jatkaa salaisiksi luokiteltujen sotilastiedusteluasioiden julkaisemista?
  • mitä vastaatte sotaveteraanille hänen ihmetellessään miten salaisten sotilastiedustelutietojen julkaisu lehdessänne edistää maamme turvallisuutta? Vai toistatteko kuten kirjoititte, että "Helsingin Sanomat on harjoittanut yhteiskunnallista tehtäväänsä"?

Lehdistönvapaus on hieno ja kannatettava asia. Samalla se sisältää vastuun käyttää tuota oikeutta harkiten. Salaista asiakirja-aineistoa käytetyssä kirjoituksessa Helsingin Sanomien toimittajien ja vastaavan päätoimittajan harkinta petti. Täydellisesti.

Toivottavasti tehty virhe ymmärretään myös lehden toimituksessa eikä salaisiksi luokiteltujen sotilastiedusteluasioiden julkaisemista jatketa. 

Tasavallan presidentin kanslian tiedotteen mukaan salaisten asiakirjojen laittomasta luovutuksesta Helsingin Sanomien käyttöön käynnistetään rikostutkinta. Kysyn voiko Helsingin Sanomat olla enää puolueeton media, jos se valitsee muun tien kuin omalta osaltaan kaikin tavoin edistää kyseistä tietovuodon viranomaistutkintaa?

Samassa tiedotteessa todetaan korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastumisen olevan turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voivan aiheuttaa vakavia vaurioita. Itse en voisi olla asiasta enempää samaa mieltä!

Turussa 17.12.2017

Janne Tienpää

Kokoomuksen Ulkoisen turvallisuuden vaikuttajaryhmän puheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sotilastiedustelu, Lehdistönvapaus, Salaiset asiakirjat