Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Sairauslomaan ei tarvita karenssipäiviä

Maanantai 8.10.2012 - Janne Tienpää

Kokoomuksen puoluevaltuuston päätös kannattaa sairausloman karenssipäivää eli tehdä ensimmäisestä sairauslomapäivästä palkaton ja alentaa myös muiden poissaolopäivien korvausta on herättänyt ihmetystä työntekijäpuolella. Itse en kannata tätä muutosta.

Karenssipäivän puoltajat viittaavat Ruotsin malliin, jossa vastaavanlainen järjestelmä on ollut käytössä jo vuodesta 1993. Tutkimukset muutoksen hyödyistä ovat kuitenkin ristiriitaisia. Osa tutkimuksista löytää syy-yhteyden karenssipäivän käyttöönotosta ja sairauspoissaolojen vähentymisestä, osa taas kritisoi sairaana työssä olemista. On selvää, että sairaana ei pidä mennä töihin. Toisaalta perusteettomia (= lusmuilua) poissaolojakaan ei voi hyväksyä.

Oma vahva näkemykseni on, että iso enemmistö sairauslomalla olevista on aidosti sairaana. Tästä syystä pienen pinnarijoukon vuoksi ei saa antaa suuren enemmistön kärsiä. Jokaisen työpaikan – ja jokaisen työntekijän – tulee ymmärtää että jos yksi on poissa aiheettomasti, niin muut tekevät enemmän. Jos tämä käytäntö sallitaan, niin pitkässä juoksussa kaikki voivat työpaikalla huonommin.

Terve työyhteisö toimii oma-aloitteisesti ja korjaa tämänlaatuiset ’valuviat’. Parhaimmissa työpaikoissa jopa ennaltaehkäistään ongelmien syntyminen. Tähän pitää suomalaisessa työkulttuurissa pyrkiäkin. Huoltosuhteen heikentyminen eli tilanne, jossa yhä pienempi työssäkäyvien joukko kustantaa yhä suuremman ei-työssäkäyvien joukon julkissektorin kustannukset ei ole kestävä. Suomi tarvitsee terveitä työikäisiä. Työhyvinvoinnista huolehtiminen vähentää sairauspoissaoloja. Samalla se lisää työviihtyvyyttä ja parantaa yrityksen kilpailukykyä.

Työ tekijäänsä kiittää ja (taloudellisesti) terveessä yrityksessä myös työntekijöillä on hyvä olla. Työelämässä pitää siis jatkossakin panostaa terveiden hoitamiseen. Kun pidämme huolta, että ihmiset pysyvät terveinä ja viihtyvät työssään ei meillä enää ole tarvetta keskustelulle sairauspoissaoloista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sairauskarenssi, työhyvinvointi