Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Judith Schalansky - Kirahvin kaula

Judith Schalansky - Kirahvin kaula, Tammi 2013 (Der Hals der Giraffe, 2011)

Kirahvin kaula kertoo biologianopettaja Inge Lohmarkin tarinan. Elämänhetkiään happamasti nyrppivä nainen on luokkahuoneensa pikkudiktaattori, jolle koululaiset näyttäytyvät vain alistuksen tarpeessa olevilta sivistymättömyyden toukilta.

Kirja on myös rivien väliin piilotettuja heijastumia itäsaksalaisen yhteiskunnan rappiosta; säännöistä joiden noudattaminen on niiden perusteita tärkeämpää. Kerronnan rytmi on vaivatonta; kuin päättymätön arjen kuvaus ikkunan takaa etäisesti piirtyvänä.

Kirahvin kaula on kirjoittajansa mukaan kehitysromaani. Onko se evoluutiotarina nykyihmisestä? Vai erakkomaisen päähenkilönsä tajunnanvirtatuntemuksia? Tai sittenkin tyyliään hakevan prosaistin luoma mysteeri? Ehkä kaikkia näitä. Ehkä jotain muuta. Schalansky aloittaa teoksensa helpon lähestyttävästi, mutta lisää vaikeuskerrointa sivu sivulta.

Varsinainen juoni on korvattu tilannekerronnalla. Lyhyet lauseet, verbejä tuhlailematon kirjoitustapa ja hetkien eteenpäin polkeva hyppyyttäminen ovat yhtä aikaa verkkokalvolle piirtyvää kuvausta kuin sisäistä yksinpuhelua. Samalla opettaja Lohmark arvioi, arvostelee ja raastaa välinpitämättömyyttään kasvattilaumaansa kohtaan; oman elämänsä marginaaliin ajautuneena. Uhkaava koulun sulkeminen, etääntynyt äiti-tytär suhde ja tunneminän surkastuminen ovat kehitysromaanin käännepisteitä.

Nykymaailman ekonomian ja evoluution 'lainalaisuudet' jäykistävät kehityksen suunnan, mahdollisuuksien maailma ahdetaan yhteen kulkukäytävään. Kaikki on ennalta suunniteltua - ja päämäärä eteenpäin katsovien näkyvillä.

Tätä matkaa kerrotaan kirjassa koululasten kautta ja lasten matka aikuisuuden portille on yksi kirjan viesteistä. Lohmark survoo ajatuksissaan nuorten aikuisten unikuvat pessimismin myllynkivien väliin. Usko, tai sen puute, uuden sukupolven 'kehityspotentiaalista' kannattaa päähenkilön itseriittoisuutta: opettaja tietää, opettaja osaa, opettaja antaa käskyjä. Vaan onneton on opettajan sielu, josta usko huomiseen on haihtunut. Heijastumat omasta lapsuudesta kiitävät nekin välähdyksinä ohitse.

Entisessä Itä-Saksassa syntynyt Judith Schalansky oli vain 9-vuotias kun Berliinin muuri murtui. Lapsuusaika totalitaarisessa DDR:ssä peilautuu yhä kirjailijan tekstirivien väleissä. Saksojen yhdistymisen murroskausi aloitti uuden ajan ja samaa uuden alkua Schalansky luo kehitysromaani-tyylillään. Kirjailija ei kopioi vaan tekee asiat omalla tavallaan. Kirahvin kaula on hyvä esimerkki saksankielisen kirjallisuuden uudesta tulemisesta.