Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        Michael Chabon - Telegraph Avenue

Michael Chabon - Telegraph Avenue, Tammi 2014 (Telegraph Avenue 2012)

Joskus (tosin harvoin; siis liian harvoin...) sitä tietää jo ensi kappaleesta lähtien tykästyvänsä kirjaan. Amerikkalaisen Michael Chabonin Telegraph Avenue on juuri sellainen. Se on hauskan moraaliton, ryhdittömän reteä ja tolkuttoman tyylikäs. Päähenkilöinä porskuttavat vanhan Oaklandilaisen levykaupan, Brokeland Recordsin, Nat Jaffe ja Archy Stallings.
Hengästyttävää vinyylidivarin arkea kuvatessaan Chabon peilaa amerikkalaisuuden monimuotoisuutta. Konservatismin kotikonnuille mahtuvat myös erilaiset alakulttuurit. Muutosangstinen pysähtyneistö irvistelee, mutta maailman muutosvirrassa sekin on muiden vietävänä. Mikä on pallontallaajan paikka maailmassa? Tolkuttoman nasevaa ja tajunnanvirtamaista kerrontaa useammankin lukukerran kestävissä kansissa.
Telegraph Avenue on sekoitus 70-luvun hippihuumaa, vaihtoehtoisten maailmaantulojen hengityssalpaajia ja kaupallista kärsimysnäytelmää. Tästä voi vain pitää. Viidensadan sivun vauhdikas käännös on nykyproosaa parhaimmillaan. Itselläni tuli deja-vu fiilis, sillä en voi olla peilaamatta Chabonin tyyliä toiseen amerikkailaiskirjailijaan John Irvingiin. Molempia yhdistää mieletön maailmankuvaus puhuttelevalla kynäotteella.
Kirjallisen popkulttuurin airut Michael Chabon on yksi lupaavimmista uuden polven amerikkalaiskirjailijoista. Chabon on voittanut Pulitzer-palkinnon 2001 (The Amazing Adventures of Kavalier and Clay) ja hänen romaanistaan Wonder Boys on tehty menestyselokuva; pääosassa Michael Douglas.