Janne Tienpää

52-vuotias syntyperäinen turkulainen; perheenisä, FM, matkailualan ammattilainen, kotikokkaaja ja urheilumies.

Sosiaalinen media

        György Dragoman - Valkoinen kuningas

György Dragoman - Valkoinen kuningas, Otava 2008 (A feher kiraly, 2005)

Valkoinen kuningas kertoo 18:ssa pikkutarinassa nuoren koululaisen, yksitoistavuotiaan Dzsatanin, silmin elämästä kommunistisessa Itä-Euroopassa. Pojan varhaisvuosiin liittyy leimallisesti kipeät kuritukset ja aikuismaailman pettävä pintakerros. Lapsenkin kasvuympäristöön heijastuu vanhempien kuulumattomuus puoluekoneistoon.
Totalitaarisessa järjestelmässä kaikki alistavat heikoimpiaan. Ikäistensä ja aikuisten kolhimanakin Dzsatanin usko työleirille viedyn isän paluuseen ei horju. Äidin tuska viiltää ja aurinkoisimmatkin päivät tuntuvat kulkevan tummien pilvien varjoissa.
Koulun kassan näpistys ja rahojen menetys uhkapelissä, sadistisen juniorijalkapallovalmentajan nyrkkipuheet, verenmakuiset nuorten sotaleikit, orastavan seksuaalisuuden hämmennys, musikantti-homoseksuaalin irstaat soidinmenot ja isoisän traaginen loppu peilaavat epäonnistuneen yhteiskuntajärjestelmän jälkeläisiä.
Inhimillisyys ja yhteisvastuu puuttuvat Valkoisen kuninkaan sanakirjasta. Pelko, ahneus ja oman edun tavoittelu kilpaavat ihmisten mielissä humaanisuuden hävitessä. Karun lapsuustarinan syvässä ytimessä sykkii kuitenkin toivon ikikipinä. Usko huomiseen on piilotettu syvälle puhumattomuuden muurien taakse - ja se sykkii järjestelmää uhmaten.
Romanialaissyntyinen György Dragoman asuu nykyään Budapestissä Unkarissa. Valkoinen kuningas on hänen tunnetuin romaaninsa ja se on käännetty 28 kielelle. Kirja sai arvostetun sveitsiläisen Jan Michalskin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2011.